Otthonteremtési támogatások és kedvezmények

Az interneten számos tévhit és félinformáció kering a saját otthonhoz jutáshoz igénybe vehető állami támogatásokkal kapcsolatosan.

Szeretnénk segítséget nyújtani a 2019 óta meglévő és a 2021. január 1.-től érvényes otthonteremtő támogatások közötti eligazodásban, ezért ezen az oldalon a legfontosabb információkat szedtük össze ezekkel kapcsolatosan.

CSOK

A családi otthonteremtési kedvezmény a gyermekek számától függően ad támogatást a családoknak, függetlenül attól, hogy melyik magyarországi településen építkeznek vagy vásárolnak ingatlant.

Meglévő gyermekek esetén akár önerőként is felhasználható egy lakáshitelhez. CSOK-ot nem csak meglévő, hanem vállalt gyermekre/gyermekekre is lehet igényelni.

A CSOK mértéke új ingatlan építése esetén támogatott és nem támogatott településen egyaránt:

 • 1 gyermek esetében 600.000 Ft – min. hasznos alapterület lakás esetén 40 m2, ház esetén 70 m2
 • 2 gyermek esetében 2.600.000 Ft – min. hasznos alapterület lakás esetén 50 m2, ház esetén 80 m2
 • 3 vagy több gyermek esetében 10.000.000 Ft – min. hasznos alapterület lakás esetén 60 m2, ház esetén 90 m2

Használt ingatlan vásárlása esetén, nem államilag preferált településen a CSOK mértéke jelentősen alacsonyabb:

 • 1 gyermek esetében 600.000 Ft – min. hasznos alapterület 40 m2
 • 2 gyermek esetében 1.430.000 Ft – min. hasznos alapterület 50 m2
 • 3 gyermek esetében 2.200.000 Ft – min. hasznos alapterület 60 m2
 • 3-nál több gyermek esetén 2.750.000 Ft – min. hasznos alapterület 70 m2

Használt ingatlan vásárlása esetén, államilag preferált településen a CSOK mértéke az alábbiak szerint alakul:

 • 1 gyermek esetében 600.000 Ft
 • 2 gyermek esetében 2.600.000 Ft
 • 3 vagy több gyermek esetében 10.000.000 Ft

Az összeg fele vásárlásra, a másik fele felújításra fordítandó.

CSOK-hitel

A CSOK mellé minimum két gyermektől igényelhető támogatott hitel is, mely minden esetben ugyanakkora mértékű:

 • 2 gyermek esetében 10.000.000 Ft
 • 3 vagy több gyermek esetében 15.000.000 Ft

A támogatott hitel fix 3%-os kamatozású, mértéke pedig nem függ attól, hogy új ingatlant építtet vagy használtat vásáról, illetve attól sem, hogy melyik hazai kistelepülésen szerez új ingatlant.

Babaváró hitel

Babaváró hitel 2019. július 1-től várhatóan 2022. december 31-ig igényelhető szabadfelhasználású hitel állami támogatással. Azok a házaspárok igényelhetik, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. A felvehető minimum összeg bankonként eltérő, de maximuma 10 000 000 Ft, melyet legfeljebb 20 évre lehet felvenni úgy, hogy a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg az 50 000Ft-ot.

5 évig fixen kamatmentes a hitel, ezt követően pedig a teljes futamidő végéig az is marad, ha az első gyermek ezen időszakon belül születik (vagy az ötödik év végén a házaspár minimum 12 hetes várandósságot igazol), illetve akkor is, ha a kölcsönigényléskor vagy az öt év alatt örökbefogadott gyermekük 2019. július 1. után született.

Meglévő ingatlan esetén gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés

2019. július 1-től már a második gyermek után is jár az 1 millió Ft hitelelengedés, míg a harmadik babánál 4 millió Ft-tal, további gyermekeknél pedig újabb 1-1 millió Ft-tal faragható le a fennálló lakáshitel-tartozás. A lehetőség kizárólag a 2019. július 1-jét követően született gyermekekre vonatkozik és kizárólag lakáscélú jelzáloghitelek esetén érvényesíthető. Fontos, hogy az előtörlesztésnél több hitel is összevonható annak érdekében, hogy a teljes támogatást igénybe lehessen venni.

5%-os ÁFA az újépítésű ingatlanokra

2021. január elsejétől az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalmát 27%-ról 5%-ra csökken, a 2024 végéig épülő újépítésű lakásokra vonatkozóan. A lehetőség mindenki számára elérhető, sem családi állapothoz, sem gyermekvállaláshoz nincs kötve.

5% ÁFA-visszaigénylés CSOK-ot igénybe vevők számára

A CSOK-kal építkezők vagy újépítésű lakást vásárlóknak 2022.december 31-ig lehetősége nyílik az 5%-os áfa visszaigénylésére is.

Vagyonszerzési illetékmentesség a CSOK-osok számára vásárlás esetén

2021. január 1. után a lakásvásárlások után nem szükséges megfizetni az illetéket mindazoknak, akik CSOK támogatás igénybevételével vásárolják meg otthonukat. Az új támogatás az új építésű ingatlant és a használt lakást vásárlók számára is elérhető. Az illetékmentesség alapfeltétele, hogy az adásvételi szerződés dátuma 2021.01.01 utáni legyen, vagyis az szerződés aláírásának dátuma számít, nem pedig az vételár kiegyenlítésére vonatkozó fizetési határidő!

Többgenerációs CSOK

A többgenerációs otthonok támogatása megteremti a lehetőséget arra, hogy már akár egy gyermek esetén is 600ezer forint, két gyermeknél 2,6 millió forint, három gyermeknél pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesüljenek azok a családok, akik egy meglévő családi ház tetőterét szeretnék beépíteni. A támogatás előre vállalt gyermekek esetén is igénybe vehető.

50%-os felújítási támogatás

Az otthonfelújítási támogatás lényege, hogy az állam 2021-től, legfeljebb 3 millió forintig átvállalja a lakásfelújítási költségek felét. Ez a konstrukció utólagos finanszírozást jelent, vagyis ahhoz, hogy valaki élni tudjon a lehetőséggel, előbb önállóan meg kell finanszíroznia a munkálatokat. A támogatásra minden, saját otthonnal rendelkező tulajdonos jogosult, aki legalább egy 25 év alatti gyermeket nevel. A támogatásokat a számlák és dokumentumok benyújtásával a Magyar Államkincstárnál lehet igényelni. A felújításra a Bankokban igényelhető lesz kamattámogatott hitel max. 6 millió Ft összegig.

ÁFA visszatérítés

Az ÁFA visszatérítési kedvezmény egy 2019. júliusa óta igényelhető egyszeri, állami adó-visszatérítési támogatás, maximum 5 millió forint értékben. A kezdeményezés célja – eltérően a CSOK-tól – nem a gyermekvállalás ösztönzése, hanem a vidéki kistelepülések vonzóbbá tétele volt az építkezők körében. 2021. január 1-től ez a lehetőség már nem csak a preferált településeken érhető el, az ország bármely helységében történtő otthonteremtő számára elérhető.

A többi támogatási formától eltérően a támogatás nem függ a gyermekek számától, gyermektelen párok vagy akár egyedülálló személy is igényelheti.

Milyen esetekben igényelhető vissza az ÁFA egy része?

Új lakás építése esetén Ön akkor igényelheti vissza az építési költségek, továbbá az építési telek vételárának ÁFA-tartalmát, ha:

 • Ön magánszemélyként preferált kistelepülésen építi vagy építteti az ingatlanát, és
 • a számlák az Ön nevére szólnak, és
 • az ingatlan legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű összkomfortos lakás, vagy
 • legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű összkomfortos egylakásos lakóépület.
 • Fontos, hogy az összköltségvetés 70%-áról kell az Ön nevére szóló számlát bemutatni. Ezen számlák ( 27%-os ÁFA tartalma igényelhető vissza, maximum 5.000.000 Ft erejéig. A számla kibocsátója – a számlabenyújtás, illetve a számlakibocsátás időpontjában – az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként kell szerepeljen.

Bővítés, korszerűsítés esetén Ön akkor igényelheti vissza az anyag és szolgáltatás költségek ÁFA-tartalmát, ha

 • Ön magánszemélyként tanyán, birtokközponton, preferált kistelepülésen lévő ingatlanán végzi, végezteti a munkákat,
 • a számlák az Ön nevére szólnak, és
 • korszerűsítés esetén a jogszabály alapján elfogadható munkálatokat végez, illetve
 • bővítés esetén az ingatlan legalább egy 8 nm-es lakószobával bővül.

ÁFA visszatérítés a gyakorlatban

Fontos tudni, hogy a támogatás csak a 27%-os Áfatartalmú számlák benyújtása esetén vehető igénybe! Ha tehát az építkezés során a kivitelezési és építési költségekről pl. bruttó 23,5 millió Ft értékű számla kerül kiállításra, akkor 27 %-os ÁFA-val számolva 4 996 062 Ft támogatás jár az adó-visszatérítési (ÁFA) támogatás keretében.

Az ÁFA visszatérítés lehetősége várhatóan 2022. december 31-ig áll fenn a 2018. január 1. után kiállított számlák alapján.

Mely településeken igényelhető a falusi CSOK?

A vidéki CSOK 2486 hazai településen vehető igénybe. A teljes lista a kormány hivatalos weboldalán érhető el.

Falusi CSOK

Fejér megye (Székesfehérvár 50 km-es körzet)

Aba

Lovasberény

Bakonycsernye

Nádasdladány

Balinka

Nagyveleg

Bodajk

Pusztavám

Csákberény

Sárkeresztúr

Csősz

Sárosd

Füle

Seregélyes

Isztimér

Soponya

Jenő

Szabadbattyán

Kincsesbánya

Zámoly

Lepsény

Zichyújfalu

További hasznos információk az ÁFA visszatérítéssel kapcsolatban

Az adó-visszatérítési (ÁFA) támogatást önállóan vagy akár a CSOK-kal együtt, azzal egyidejűleg is igénybe veheti, de családonként csak egyszer igényelhető! Fontos kiegészítés, hogy a Falusi CSOK-kal épített, megvásárolt vagy felújított ingatlanban a család életvitelszerűen kell, hogy éljen, tehát a támogatott ingatlan nem használható nyaralóként vagy egyéb célokra.

Kapcsolat

A Regio General Építőipari Kft. számos vidéki CSOK-kal épített otthon tervezésének és kivitelezésének a tapasztalatával áll az Ön rendelkezésére!

 • Tervezés
 • Teljes körű generálkivitelezés
 • Hitelügyintézés/biztosítás
 • Költségvetés készítés
 • Felelős műszaki vezetés
 • Hivatali ügyintézés
 • Energetikai tanúsítvány készítés

Keressen minket bizalommal!